Prije nego što se pojave prvi mliječni zubići, održavanje oralne higijene kod beba je ključno za zdravlje desni i pripremu usne šupljine za rast zuba. To uključuje redovno brisanje desni, unutrašnje strane obraza i jezika mekom gazom ili sterilnom krpom nakon obroka kako bi se uklonili ostaci hrane i bakterija. Upotreba mekane četkice za desni ili posebnih silikonskih četkica (koje majka/otac/staratelj stavlja na svoj prst) pomaže u nježnom masiranju desni i stimulisanju cirkulacije. Izbjegavanje tečnosti koja sadrži šećer pomaže u smanjenju rizika od karijesa prije izbijanja prvih zuba. Kao napitak najbolje je bebi davati nezaslađen čaj od kamilice.
Često bebe imaju bijeli sloj na jeziku ili ustima koji se lako ukloni brisanjem mekom gazom natopljenom mlakom vodom.
Redovna oralna higijena kod beba smanjuje rizik od infekcija i upala desni.
Mliječni zubi su obično vidljivi između šestog i dvanaestog mjeseca života, a pravilna njega desni prije njihovog izbijanja priprema bebinu usnu šupljinu za zdrav rast zuba.
Osim čišćenja desni, važno je razgovarati sa doktorom stomatologom o pravilnoj ishrani i njezi bebinog oralnog zdravlja. Pružanje njege desni prije izbijanja prvih zuba pomaže u očuvanju oralnog zdravlja beba od samog početka.

Kada se pojave prvi mliječni zubići, održavanje oralne higijene postaje još važnije. Evo nekoliko savjeta za brigu o zubićima bebe nakon što izbiju prvi mliječni zubići:

  • Prvi zubić – prva četkica: Nakon pojave prvog zuba, počnite koristiti meku, baby četkicu za zube kako biste nježno čistili zubiće Vaše bebe. Koristite četkicu bez paste za zube
    – Čišćenje nakon obroka: Nakon svakog obroka, nježno operite zubiće bebe četkicom kako biste uklonili ostatke hrane.
  • Kontrola higijene: Redovno pregledavajte bebine zubiće da biste bili sigurni da se dobro čiste i da nema nagomilavanja hrane.
  • Hrana i piće: Izbjegavajte slatke napitke i hrskavu, šećernu hranu koja može povećati rizik od karijesa.
  • Konsultacija sa stomatologom: Razgovarajte sa stomatologom o pravilnoj njezi bebinog zubića, posebno o pravilnoj tehnici četkanja i o proizvodima koji su najbolji za bebinu usnu šupljinu.
  • Redovne posjete stomatologu: Počnite sa redovnim posjetama stomatologu kako bi se pravilno pratilo stanje zubića i desni
  • Razvoj navika: Održavanjem redovne oralne higijene od samog početka razvijaju se navike brige o zubićima, što je važno za njihovo dugoročno oralno zdravlje.

IMG 3538